5 Essentiële zaken om rekening mee te houden voor je je beleggingspand verkoopt
Voor iedere vastgoedbelegger komt er een tijd dat je overweegt een beleggingspand te verkopen. Misschien zijn je prioriteiten veranderd en wil je je concentreren op een andere markt of een ander soort vastgoedbelegging. Of misschien leiden onvoorziene omstandigheden ertoe dat je genoodzaakt bent je beleggingspand te verkopen. Of misschien blijkt dit specifieke vastgoed gewoon niet te werken voor jouw wensen en behoeften. Wat je reden ook is, het komt erop neer dat je wil verkopen!
Maar voordat je gaat verkopen, stel jezelf de vraag – is dit nu echt de beste optie voor jou en je financiële toekomst? Wat de omstandigheden of redenen ook zijn waardoor je moet verkopen, even de tijd nemen om al je opties en de hele situatie te overdenken kan nooit kwaad.
Als je genoeg hebt van alle beslommeringen en gefrustreerd bent over een pand en er gewoon zo snel mogelijk van af wilt, dan kan het verleidelijk zijn om het gewoon in de verkoop te gooien. Maar haastige spoed is zelden goed, en het kan zijn dat je door deze overhaaste beslissing uiteindelijk een hoop winst misloopt.
In plaats van halsoverkop een ongewenst eigendom van de hand te doen, kun je beter eerst even een stapje terug nemen en de volgende vijf belangrijke punten in overweging nemen. Neem de tijd voor je de stap zet!
1. Is dit het moment om een beleggingspand te verkopen?
Er zijn twee belangrijke factoren die bij deze vraag een rol spelen. Allereerst is er sprake van een verkopers- of een kopersmarkt op dit moment? In welke fase bevindt de markt zich op dit moment? Zitten we in een kopersmarkt, dan kan het hele proces van verkopen moeizamer en langer worden, en voor minder opbrengst, dan je had gehoopt. Het is ook iets waar je verder geen invloed op hebt – als je het je om wat voor reden dan ook niet kunt veroorloven om het af te wachten, dan is het een gegeven waar je mee zal moeten werken. En dat is prima! Je moet het alleen onderkennen en je plannen daarop afstemmen.
Als er sprake is van een verkopersmarkt, maar je probeert een beleggingspand te verkopen dat nog bewoond wordt door een huurder, dan kan het moeilijker zijn om de hoogste prijs en de beste waarde voor je vastgoed te krijgen. Ongeacht hoe goed je woning onderhouden is, er zullen kosten zijn die de nieuwe eigenaar moet maken als hij het beleggingspand koopt. Er kunnen zelfs problemen zijn met achterstallig onderhoud die aangepakt moeten worden. Dit zijn problemen die je als verkoper tegenkomt als je het eigendom snel moet verkopen.
Het andere aspect is het seizoen. Bepaalde seizoenen zijn gewoon beter voor het verkopen van huizen dan andere. In de lente en de zomer is het gemakkelijker om je huis een aantrekkelijk uitstraling te geven dan in de winter.
Er worden gewoon meer huizen gekocht in de warmere maanden. Maak daar gebruik van, en vermijd om je huis in hartje winter op de markt te zetten, tenzij je absoluut niet anders kunt. De winter is juist de beste tijd om te kopen, niet om te verkopen.
2. Wat kost een beleggingspand in de huidige markt?
Of je nu in een verhitte markt zit of niet, je concurrentie doet er altijd toe! Verzuim niet je huiswerk te doen als je overweegt een beleggingspand te verkopen (of te kopen). Waarvoor staan vergelijkbare panden in de buurt te koop? Waarvoor zijn ze verkocht? Welke eventuele voordelen hadden ze ten opzichte van jouw eigendom? Ga je beleggingspand ook niet proberen te vergelijken met een pas gerenoveerd pand. Dat is namelijk hoe veel investeerders zichzelf voor de gek houden door zichzelf ervan te overtuigen (of door anderen overtuigd te worden) dat hun pand meer waard is dan het daadwerkelijk is.
Als je panden in dezelfde staat kunt vinden (d.w.z. bewoond als het jouwe bewoond is of in een woonwijk als jouw pand in een woonwijk staat, enz.) in de buurt die verkocht zijn of te koop staan, dan zijn dat de vergelijkbare koopwoningen waar je mee wilt vergelijken.
Dit zijn de factoren waar je allemaal rekening mee moet houden! Kijk naar de beleggingspanden die te koop staan op hetzelfde moment als dat van jou. Dezelfde kopers die naar jouw woning komen kijken, zullen waarschijnlijk ook naar die woningen kijken. Als je weet wat er allemaal te koop is, kun je ook beter bepalen hoe je je pand correct taxeert en waarmee jouw pand zich kan onderscheiden ten opzichte van andere huizen in de buurt – zodat je een voorsprong op de concurrentie kunt nemen.
3. Waar kan ik waarde toevoegen aan mijn beleggingspand voor ik verkoop?
Het kan geen kwaad om te zoeken naar manieren om meer waarde in je beleggingspand te steken voor je het van de hand doet. Als je er al veel kopzorgen aan gehad hebt, wil je er waarschijnlijk niet veel geld tegenaan gooien vlak voor je verkoopt. Maar er zijn zo van die kleine, niet al te dure aanpassingen en renovaties die zich dubbel en dik kunnen uitbetalen.
Een kleine aanpassing kan een groot esthetisch effect hebben, iets dat heel krachtig kan zijn als je een huis aan kopers laat zien.
Denk aan dingen als verf, nieuwe stopcontacten, bijwerken van vloeren, verlichting, en de kleine details die een grote impact maken. Je hoeft niet tot een enorme renovatie over te gaan als je dat niet wilt, en misschien kun je dat ook niet als er nog huurders in het huis wonen. Maar als je je investering gewoon zat bent of snel moet verkopen, kun je misschien geen grote verbouwingen doen (hoewel een vernieuwing van de keuken of badkamer zeker een grote invloed kan hebben op de waarde van je eigendom).
4. Hoe is de uitstraling van mijn beleggingspand?
Een aantrekkelijk uiterlijk heeft veel invloed. Het is voor een investeerder veel aantrekkelijker om een schone, overzichtelijke beleggingspand te kunnen presenteren dan voor een traditionele verkoper die misschien nog een huis vol meubels heeft staan. Hetzelfde geldt voor de investeerder die zijn eigendom wil verkopen terwijl het nog bewoond is met huurders. Het is moeilijk om een woning op te knappen terwijl deze nog bewoond is.
Maar aan de buitenkant dingen opknappen is een stuk makkelijker, of een object nu bewoond is of niet. Door struiken en bomen weg te snoeien van de daklijn, ramen en deuren kan een eigendom opener worden en uitnodigend voor een toekomstige koper. Een frisse laag buitenverf en opgeknapte gebruikssporen zullen een nieuwe koper eerder kunnen verleiden. Nieuwe huisnummers, nieuwe struiken en beplanting, en zelfs een nieuwe brievenbus zijn van die kleine dingen die een huis er gelijk een stuk uitnodigender uit laten zien.
Als je een beleggingspand verkoopt en hoopt een nieuwe belegger aan te trekken, is dit een prima manier om je pand te etaleren. Immers, een woning die goed onderhouden en verzorgd is zal niet alleen geïnteresseerde investeerders aantrekken; het zal ook huurders aantrekken en vasthouden.
5. Op welke punten ben ik bereid te onderhandelen? Op welke punten niet?
Iedereen heeft een breekpunt. Je moet weten waar het jouwe ligt voor je diep in de onderhandelingen duikt. Welk aanbod is te laag voor je? Wat is absoluut onaanvaardbaar? Waar ben je bereid water bij de wijn te doen? Denk over al deze dingen goed na!
Weeg voor jezelf af hoe graag je van je pand af wilt, zodat je verder kunt naar iets anders. Er liggen kansen op je te wachten en iets houdt je mogelijk tegen. Je kunt je mogelijk in een situatie bevinden waarin je snel moet handelen, wat een nog betere reden is om te beslissen wat je mogelijkheden en limieten zijn op dit moment.
Alleen jij kunt voor jezelf beantwoorden welke kosten te hoog zijn en welke prijs te laag voor je is. Het is gewoon veel en veel beter dat je een helder beeld van je wensen en behoeften hebt, voordat de aanbiedingen op tafel komen te liggen.
Een beleggingspand verkopen, vooral als je door omstandigheden gedwongen bent, kan moeilijk zijn. Zolang we het onroerend goed bezitten, lijkt het alsof het veel waarde kan hebben. Presteert het niet volgens je verwachtingen, dan kan het zijn waarde verliezen. Als belegger kan het een hele omschakeling zijn om snel te moeten handelen met een investering waarvan we misschien verwacht hadden dat hij voor de lange termijn zou zijn. Neem je tijd en haast je niet. Er zijn meestal meerdere opties, dus zorg dat je je strategie klaar hebt.
Comments are closed.