jan 05

5 redenen om beleggingspanden te verkopen..

5 redenen om beleggingspanden te verkopen..

Vastgoedinvesteerders genieten altijd van de kick van het verwerven. We kennen allemaal dat gevoel. Een nieuw eigendom, een nieuwe kans, een nieuw avontuur – het is spannend en opwindend.
Een gediversifieerde portefeuille is uiteraard ook goed. Want iedereen weet dat een verscheidenheid aan panden helpt om het risico te spreiden en te beperken, een belangrijk veiligheidsnet waardoor de boel kan blijven draaien, mocht er onverhoopt leegstand of tegenslag zijn met één van de panden.
Bij beleggen in vastgoed zijn de woorden “buy and hold” vaak heilig, we denken er niet aan om te verkopen. Toch ontkom je er soms niet aan. Soms zijn veranderingen in onze portefeuille onvermijdelijk. Af en toe is het tijd om te oogsten, om het zo maar te zeggen, of enkele beleggingspanden te verkopen die niet meer in ons belang zijn. Of misschien was op een bepaald moment verkopen altijd al onderdeel van je plan.
Maar waar ligt dat omslagpunt? Hoe weet je wanneer de tijd gekomen is? Is nu verkopen in de huidige markt altijd onverstandig? Het korte antwoord is, nee. Beleggen in onroerend goed is een kwestie van strategie, en een scherp gevoel voor wanneer te kopen en wanneer te verkopen is een cruciaal onderdeel van een doeltreffende strategie.
Dus zonder verder oponthoud, hier zijn de tips om te weten wanneer het tijd is om een pand te verkopen – want laten we eerlijk zijn, afscheid nemen kan moeilijk zijn!

5 Redenen waarom je dat beleggingspand nu moet verkopen

1. Het was altijd al je plan om weer te verkopen.

Een grote fout die veel beleggers in onroerend goed maken, is dat zij niet eerst systematisch een plan uitwerken voor de manier waarop zij in onroerend goed willen investeren. Overhaast handelen leidt vaak tot fouten. Een fout die veel gemaakt wordt is dat men nooit een pad heeft uitgestippeld. Als je nooit een pad hebt uitgestippeld, weet je ook niet wanneer het tijd is om bij te sturen.

Succesvolle investeerders, ongeacht welke maatstaf je verder hiervoor wilt hanteren, zijn die beleggers die een plan maken voordat zij beginnen en zich vervolgens ook aan dat plan houden. Dat betekent soms ook dat je volkomen gezonde activa verkoopt die wellicht presteren zoals verwacht. Misschien was je plan als belegger om bepaalde stappen te zetten op bepaalde tijdstippen, en dat kan zowel inhouden dat je voor lange tijd je eigendommen aanhoudt of dat je eigendommen verkoopt wanneer iedereen denkt dat je gek bent geworden!
Het is jou plan. Maak er eentje. En volg het! Je kunt altijd op elk moment wijzigingen aanbrengen, maar als u gewoon een plan maakt voordat je begint, dan zit je al in het hoogste percentage van vastgoedbeleggers.

2. Je pand blijft negatieve cash flow genereren.

Nu zijn er absoluut scenario’s waarin je als belegger een koerswijziging moet aanbrengen, of dat nu in je plan stond of niet. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar toch is het niet zo gemakkelijk als wij soms zouden willen denken.
De cash flow kan van maand tot maand variëren naarmate de onkosten fluctueren, waardoor het onduidelijk kan zijn of het pand een financiële flop blijkt te zijn, of dat je gewoon in een tijdelijke mindere periode zit die weer voorbij zal gaan. Wat je in ieder geval niet moet doen, is in paniek raken en overhaast een beslissing nemen. Wanneer je doelstellingen en strategieën voor vastgoedinvesteringen hebt vastgelegd, bedenk dan hoeveel negatieve cash flow maanden je kunt opvangen. Wat heb je er voor over voordat je besluit het onroerend goed van de hand te doen, rekening houdend met het feit dat het misschien niet onmiddellijk verkocht zal worden? Een aanhoudende negatieve cash flow is de nummer één reden om een vastgoedbelegging te verkopen: Het genereert geen inkomsten voor je, dus is het niet de moeite waard om het aan te houden.

3. Je heeft meer lasten dan lusten.

Als je een passieve vastgoedbelegger bent, is het laatste wat je wilt een beleggingspand waar je voortdurend omkijken naar heeft. Wordt je eigendom geplaagd door problemen waar geen einde aan wil komen? Funderingsproblemen, schimmel, ongedierte, verkeerde buren, overstromingen, elektriciteitsproblemen, of andere chronische problemen die voortdurend aandacht vergen.
Het is gewoon je tijd en moeite niet waard om je er steeds druk over te maken. Als je meer een projectontwikkelaar bent, is dat allemaal misschien een uitdaging die je bereid bent aan te gaan. Maar als je het soort investeerder bent dat had gehoopt op kant en klaar rendement, dan is het waarschijnlijk niet het soort eigendom dat je aan wilt houden, vooral niet als de middelen om het weer in orde te krijgen een grotere hap uit je portemonnee zouden nemen dan het je waard is. Als er onderaan de streep weinig uit te halen valt en je er ‘s nachts wakker van ligt, waarom zou je het dan nog aanhouden?

4. Er valt elders meer te verdienen.

Lonkt er wellicht een andere markt? Niets houd je tegen om in meerdere markten te beleggen. integendeel! Diversificatie is goed. Er zijn beslist situaties te bedenken waarin je zult moeten kiezen tussen de huidige markt en nieuwe mogelijkheden, hetzij door beperkte middelen, hetzij door toegang tot meer eigen vermogen. Misschien heeft je huidige portefeuille je in staat gesteld om door te stijgen naar een hoger niveau en hebt je nu toegang tot een markt waarvan je vroeger alleen van kon dromen, dankzij het eigen vermogen dat je hebt opgebouwd!
Misschien groeit de economie in een nieuwe markt en niet in je huidige, en wilt je je inspanningen liever richten op een plaats met uitgesproken kansen. Het gaat allemaal om uw persoonlijke strategie en om de beslissing wat je met je beleggingen wilt doen.

5. De prioriteiten zijn veranderd.

Na verloop van tijd komen veel onroerend goed beleggers tot de ontdekking dat zij iets anders willen. Veel nieuwe beleggers, bijvoorbeeld, beginnen met één enkel pand, meestal een goedkoop pand, en proberen het zelf te verhuren. Dit geeft hun meestal niet het rendement waarop zij hadden gehoopt, en het blijkt niet de beste strategie, ook al was het als instap wellicht het goedkoopst.
Of misschien was het aanvankelijke idee om te ‘flippen’ en blijkt dat die aanpak niet achteraf niet echt bij hun past. Zij willen er minder tijd aan besteden. (Of juist meer!)
Hoe dan ook, prioriteiten en strategieën veranderen mettertijd. We leren bij, we worden beter, en we veranderen. En dus veranderen ook onze portefeuilles. Soms betekent dit dat wij onze portefeuille moeten herstructureren om deze nieuwe doelstellingen te verwezenlijken!
Wat de reden ook is om te verkopen, wat belangrijk is, is dat je doortastend bent wanneer het erop aankomt. Als je resultaten wilt, dan moet je pro-actief zijn. Als je weet hoe je financiële toekomst eruit moet gaan zien, handel daar dan naar. Ga ervoor. Als wat je momenteel doet niet werkt voor je, wees dan niet bang het roer om te gooien en het over een andere boeg te gooien.

About The Author

Datisvastgoed is professionele vastgoed investeerder die zowel zelfstandig investeert als aankoop samen en voor haar uitgebreid netwerk van regionale vastgoedinvesteerders. Wanneer u uw pand wilt verkopen, dan nemen wij u alle rompslomp met betrekking tot de verkoop van het pand uit handen. Wij regelen alles van A tot Z. Door onze uitgebreide ervaring kennen wij de markt als geen ander! In ons netwerk bevinden zich tal van investeerders die altijd op zoek zijn naar nieuwe panden om in te beleggen. Als u uw pand wilt verkopen, is een geschikte koper dus zo gevonden. We kunnen binnen 4 uur een vrijblijvend bod bieden voor snelle afhandeling en indien gewenst kunnen we het pand aanbieden bij ons netwerk voor een hoger bod. De zogenaamde ‘stille verkoop’. De ‘stille verkoop’ houdt in dat wij uw pand voorleggen aan investeerders in ons netwerk waarvan wij verwachten dat ze geïnteresseerd zijn. Uw pand wordt dus niet openbaar te koop gezet. Daarbij regelen wij voor u een marktconforme prijs.
×