jan 11

Denk je erover je studentenhuis te verkopen? Neem een voorsprong op de markt

Denk je erover je studentenhuis te verkopen? Neem een voorsprong op de markt

Maar wanneer is de beste tijd om een studentenhuis weer te verkopen? De meeste huurcontracten lopen van 1 september tot eind juli, dus de beste tijd om te verkopen is eind maart tot en met mei. Dus is het goed om nu alvast wat voorbereidend werk te doen.

Soms hebben beleggers een aantal jaren goede huurders, en hebben zij geen zin in het gedoe om nieuwe te vinden. Pas wanneer hun huurders zeggen dat zij gaan verhuizen, gaan beleggers over tot de verkoop van het pand om te cashen. Soms is het kopen van een huurpand voor een studerend kind een opstap naar een leven als voltijd vastgoedinvesteerder. Eigenaars van onroerend goed met goede huurders, houden de woning vaak aan en hoeven niet meer zo nodig te verkopen. Anderen houden, zodra hun kinderen afgestudeerd zijn, de woning aan en nemen een beheerder in de arm om het voor hun te beheren.

“Volgens mij is de exploderende huizenmarkt een belangrijke reden voor mensen om in te stappen. Je betaalt immers geen huur aan een huisbaas – je betaalt een hypotheek af, in plaats van een maandelijkse huur. Als de markt doorgroeit, heb je dus een in waarde stijgend bezit, een meerwaarde die mettertijd zelfs zou kunnen helpen om wat van de opgebouwde studieschuld af te betalen. Het is absoluut een slimme zet, zolang je je huiswerk hebt gedaan en een goed product koopt,” aldus Wouter – Datisvastgoed.

Datisvastgoed gelooft in vooruit denken en vooruitlopen op de volgende grote beweging in vastgoed. De meeste huurders zullen, als zij willen verhuizen, hun zoektocht beginnen tegen eind 2021 en begin 2022. De eerstejaars studenten van – als hun examens achter de rug zijn. Dan verhuizen zij naar een woning buiten de universiteit; zij moeten ergens wonen, dus is het tijd om een nieuw huurcontract te tekenen.

“De meeste huurders zijn allemaal op hetzelfde moment op zoek,” bevestigt Datisvastgoed. “Deze trend is een goed moment om de woning te verkopen of er nieuwe huurders in te krijgen.”

Leegstand vs. Verhuur

Leegstand is volgens Datisvastgoed ook, waar mogelijk, een goede optie. “Het kan aantrekkelijk zijn, omdat dit de woning voor een breder scala van kopers aantrekkelijk kan maken,” zegt hij.

Wanneer de huurovereenkomsten van de huidige huurders afloopt, kun je het eind juni leeg verkopen. Dan kunnen nieuwe kopers er hun eigen kinderen erin huisvesten (of hun eigen huurders) en opnieuw beginnen.

Er zitten namelijk zeker de nodige haken en ogen aan de verkoop van een pand dat nog door huurders bewoond wordt. Als de huurders een huurcontract hebben, hebben zij het eerste recht op dat eigendom. Als iemand het wil kopen die van plan is erin te gaan wonen, zal hij moeten wachten tot het huurcontract afgelopen is voordat hij het kan betrekken.

“Leegstand is vooral interessant voor ouders die een pand willen kopen voor hun studerende kinderen en geen huurders willen overnemen; zij willen hun eigen kinderen erin plaatsen. Anderen willen graag zelf hun huurders uitzoeken of er misschien zelf in gaan wonen.”

Bij een pand dat al door huurders bewoond wordt, kan bovendien niet zomaar een verhoging van de huurprijs worden doorgevoerd. Dit is een belangrijke factor bij het bepalen van het rendement van de investering. Zo verklein je de groep van investeerders voor wie het interessant is, aldus Datisvastgoed, waardoor de mogelijkheden om een goede prijs te krijgen ook beperkt worden.

Studentenverhuur is vaak populair in januari. Velen denken dat de vastgoedmarkt dan afzwakt of zij verwachten dat de markt in het voorjaar nog verder aan zal trekken, maar midden in de winter is het zeker een goed moment. Dat is het moment waarop je wilt kopen.

Voordat de huurders hun huurcontract willen verlengen, waarmee het moeilijker wordt om je huis in het voorjaar te verkopen, en je het waarschijnlijk nog een jaar zult moeten aanhouden, moet je eigenlijk al een plan klaar hebben.

About The Author

Datisvastgoed is professionele vastgoed investeerder die zowel zelfstandig investeert als aankoop samen en voor haar uitgebreid netwerk van regionale vastgoedinvesteerders. Wanneer u uw pand wilt verkopen, dan nemen wij u alle rompslomp met betrekking tot de verkoop van het pand uit handen. Wij regelen alles van A tot Z. Door onze uitgebreide ervaring kennen wij de markt als geen ander! In ons netwerk bevinden zich tal van investeerders die altijd op zoek zijn naar nieuwe panden om in te beleggen. Als u uw pand wilt verkopen, is een geschikte koper dus zo gevonden. We kunnen binnen 4 uur een vrijblijvend bod bieden voor snelle afhandeling en indien gewenst kunnen we het pand aanbieden bij ons netwerk voor een hoger bod. De zogenaamde ‘stille verkoop’. De ‘stille verkoop’ houdt in dat wij uw pand voorleggen aan investeerders in ons netwerk waarvan wij verwachten dat ze geïnteresseerd zijn. Uw pand wordt dus niet openbaar te koop gezet. Daarbij regelen wij voor u een marktconforme prijs.
×