jul 21

“Verkoop in mei en laat het erbij…” Geldt dit ook voor beleggingspanden?

“Verkoop in mei en laat het erbij…” Geldt dit ook voor beleggingspanden?

Er is een veelgebruikt spreekwoord onder beleggers op de aandelenbeurs dat luidt: “Verkoop in mei en laat het erbij”.

Uit het verleden blijkt dat dit eigenlijk een prima advies is, laat de zomermaanden voor wat ze zijn en stap eind september weer in de markt. Maar laten we er eens wat dieper op ingaan. Waarom is dit eigenlijk zo en heeft dit spreekwoord misschien ook betrekking op beleggingspanden?

Normaal gesproken investeren mensen hun jaarlijkse pensioenbijdrage in het eerste kwartaal. Dit is ook de periode dat pensioenfondsen hun vermogensverdeling aanpassen. Dit, samen met wat lenteweer en optimisme, leidt meestal tot goede rendementen. Dit leidt natuurlijk tot kuddegedrag en iedereen springt in de markt.

“Verkoop in mei en laat het erbij” staat nog steeds overeind als een lucratieve strategie voor aandelenbeleggers om de markt te timen, blijkt ook uit een onderzoek van Andrade, Chhaochharia en Fuerst (2012). Zij constateren dat het verkoop-in-mei seizoenspatroon klopt. Dit blijkt ook uit de Bouman en Jacobsen’s (2002) studie.

Dit is belangrijk om te bewijzen dat het Halloween effect geen statistische toevalstreffer is die door datamining ontdekt werd. Opvallend is dat in de studie 1998-2012 gemiddeld het rendement op november-april groter is dan het rendement op mei-oktober in alle 37 markten die ze analyseren. Gemiddeld is het verschil ongeveer 10% procentpunten.

Ook opvallend is dat de grootte van het verschil gelijk is in Bouman en Jacobsen’s (2002) en in de analyse van Andrade, Chhaochharia en Fuerst (2012). Verder onderzoek door Mebane Faber heeft aangetoond dat dit effect al sinds 1950 bestaat.

Maar je bent geen Warren Buffett – je kunt niet alleen maar in de aandelenmarkt investeren op het juiste moment. Volgens Buffett betaal je “op de aandelenmarkt een heel hoge prijs voor een jubelstemming.”

De beste tijd om beleggingspanden te verkopen?
Hoe vertaalt dit zich nu betrekking op beleggingspanden?

Volgens mij geldt hetzelfde voor beleggingspanden. In de winter blijven de mensen liever binnen. In de lente en de zomer worden de mensen optimistisch en beginnen huizen/beleggingspanden te kopen. Dit gegeven is ook makkelijk te verklaren; gezinnen met schoolgaande kinderen kopen liever huizen en verhuizen in de zomervakantie, zodat het onderwijs van de kinderen niet in het gedrang komt door de verhuizing en eventuele verbouwingen. De markt wordt in die maanden overspoeld door gezinnen met schoolgaande kinderen. Hoewel er ongetwijfeld andere mogelijke verklaringen zijn voor dit seizoenspatroon in de woningverkoop, hoef je niet alle mogelijke achterliggende oorzaken te weten, je hoeft alleen te weten dat het een feit is. December, januari en februari de slechtste maanden voor de verkoop van huizen. Omgekeerd zijn mei, juni en juli de beste.

Nu komt mijn tip; ik raad je aan precies het tegenovergestelde te doen van wat alle anderen doen.

Als je andere resultaten wilt, moet je ook echt anders investeren dan alle anderen. Je moet kopen in de winter en verkopen in de zomer.

Baron Rothschild zei al:

“Koop wanneer er bloed door de straten vloeit”.

Mijn devies is: Koop als er geen bladeren aan de boom zitten en het gras niet groeit.

 

About The Author

Datisvastgoed is professionele vastgoed investeerder die zowel zelfstandig investeert als aankoop samen en voor haar uitgebreid netwerk van regionale vastgoedinvesteerders. Wanneer u uw pand wilt verkopen, dan nemen wij u alle rompslomp met betrekking tot de verkoop van het pand uit handen. Wij regelen alles van A tot Z. Door onze uitgebreide ervaring kennen wij de markt als geen ander! In ons netwerk bevinden zich tal van investeerders die altijd op zoek zijn naar nieuwe panden om in te beleggen. Als u uw pand wilt verkopen, is een geschikte koper dus zo gevonden. We kunnen binnen 4 uur een vrijblijvend bod bieden voor snelle afhandeling en indien gewenst kunnen we het pand aanbieden bij ons netwerk voor een hoger bod. De zogenaamde ‘stille verkoop’. De ‘stille verkoop’ houdt in dat wij uw pand voorleggen aan investeerders in ons netwerk waarvan wij verwachten dat ze geïnteresseerd zijn. Uw pand wordt dus niet openbaar te koop gezet. Daarbij regelen wij voor u een marktconforme prijs.
×